Общото събрание на ООН поиска с резолюция, приета с огромно мнозинство,

...
Общото събрание на ООН поиска с резолюция, приета с огромно мнозинство,
Коментари Харесай

ООН одобри резолюция за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

Общото заседание на Организация на обединените нации поиска с резолюция, призната с голямо болшинство, филантропично преустановяване на огъня в линията Газа, съобщи Асошиейтед прес. Одобрението на резолюцията бе мощна проява на международна поддръжка за преустановяване на войната сред Израел и Хамас и сподели също възходящата изолираност на Съединени американски щати и Израел, отбелязва организацията.

Гласовете в 193-членния орган на международната организация се разпределиха по следния метод: 153 гласа " за ", 10 гласа " срещу " и 23 гласа " въздържал се ".

Подкрепата бе по-голяма, в сравнение с за резолюцията от 27 октомври, която призоваваше за " филантропично помирение ", водещо до преустановяване на военните дейности, където гласовете бяха 120 на 14 при 45 въздържали се, напомня АП.

След като предходната седмица Съединени американски щати постановиха несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с искане за филантропично преустановяване на огъня, арабските и ислямските страни приканиха за изключителна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, на която да се гласоподава резолюция със същото искане.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото заседание не са правно обвързващи, припомня АП. Но посланията на Общото заседание " също са доста значими " и отразяват международното мнение, съобщи представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации отразява възходящата изолираност на Съединени американски щати, които отхвърлят да се причислят към настояванията за преустановяване на огъня. Смята се, че само Съединени американски щати, като непосредствен съдружник на Израел и максимален негов снабдител на оръжие, може да убеди еврейската страна да одобри преустановяване на огъня, отбелязва организацията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР